1. Verticillium wilt 청고병
Cause 원인 : The fungus Verticillium dahliae.청고병균
Occurrence 발병 :
This disease occurs through the temperate zones of the world.
온화한 기후에 있는 나라에서 발생한다.
It affects a wide range of crops like tomato, potato and cotton.
토마토, 감자, 목화 등 다양한 작물에서 발생한다.
Most strawberry varieties are susceptible.
많은 딸기 품종은 민감하다.
Source of infection 감염원 :
Soils in which susceptible crops have been grown.
상토는 딸기가 성장하는데 민감하다.
The pathogen can survive in moist soil for many years.
병원균은 습한 상토조건에서 많은 작기동안 살 수 있다.
그림 1
Spread 전반 :
By water, trash from susceptible crops, weeds, root contact between plants, soil and farm machinery.
물, 작물 잔재, 잡초, 식물간의 뿌리 접촉, 상토, 농기계에 의해 전반된다.
Favoured conditions 발병 호적 조건 :
A period of stress such as sudden increase in temperature, dry conditions or heavy crop load on plants.
갑자기 온도가 올라 가는 시기, 건조한 환경, 완숙한 과일이 달려 있는 시기.
Control 방제 :
Difficult to control.
청고병은 관리가 어렵다.
Remove and destroy affected plants.
감염된 작물은 제거하거나 태워야 한다.
Improve drainage in and around plantings to prevent waterlogging.
배수를 원활하게 해 작물주변이 습해지는 것을 막아야 한다.
Control weeds that are susceptible to the disease and avoid planting in sites after
susceptible crops were grown.
잡초관리를 잘 하여야 한다.
Pre-plant soil fumigation can give adequate control.
증식 전에 하는 토양 훈증은 병 관리에 큰 도움이 된다.
2. Rhizopus fruit rot 꼭지 썩음병
Cause 원인 : The fungus Rhizopus stolonifer. 꼭지 썩음병 균
Occurrence 발병 :
Rhizopus fruit rot is mainly a post-harvest or storage problem, but it can also infect ripe fruit in the field.
꼭지 썩음병은 수확후 저장 단계에서 문제가 발생한다, 하지만 꼭지 썩음병은 수확을 하지 않은 과일에도 감염 될 수 있다.
Symptoms 병징 :
The fungus invades strawberries only through wounds in the fruit.
꼭지 썩음병은 과일의 상처에 의해서만 침투한다.
Infected fruit become slightly discoloured and gradually turn light brown.
감염된 과일은 조금 탈색 되고 서서히 밝은 갈색으로 변한다.
They soften rapidly as tissues are broken down by enzymes; then collapse, allowing the juice to leak out.
감염 조직은 효소 붕괴로 인해 빠르게 부드러워 진다; 그 후 과일의 육즙이 빠져나온다.
Under humid conditions, the fruit become covered with dense, fluffy, white strands tipped
with large, black sporangia. Figure 8.
습한 환경조건에서, 과일에 검은 홀씨 주머니가 빽빽하게 덥히게 된다. 그림 2
그림 2
Favoured conditions 발병 호적 조건 :
Damaged and overripe fruit exposed to warm temperature and high humidity
상처가 있거나 과숙한 과일이 따뜻한 온도나 높은 습도에 노출되면 감염되기 쉽다.
Spread 전반 :
By spores; easily spread by wind and insects living on crop trash and in the soil.
병원균 포자는 곤충과 바람에 쉽게 퍼지며, 작물 잔재와 상토속에 주로 있다.
Control 방제 :
Cool fruit as soon as possible after harvest (0–5 °C) .
가능한 수확하자마자 시원한 온도에 보관하여야 한다(0–5 °C)
Avoid handling overripe fruit because they are susceptible to skin damage.
과숙한 과일은 쉽게 상처가 생기기 때문에 만지는 것을 피해야 한다.
Apply protective fungicides.
적절한 방제를 하여야 한다.
3. Rhizoctonia root rot 뿌리 썩음병
Cause 원인 : The fungus Rhizoctonia solani. Rhizoctonia solani 곰팡이 균
Occurrence 발병 :
Common in many parts of the world.
세계에서 흔히 발생하는 병이다.
Symptoms 병징 :
Plants suddenly collapse just before or during the early part of the fruiting season.
결실기 전후로 식물이 급격하게 시들게 된다.
The undersides of the leaves turn purple and tend to curl upwards.
잎 뒷면은 자주색으로 변하고 위쪽으로 말리는 경향이 있다.
Infected crowns may show a brown discolouration of the internal basal tissues.
감염된 크라운은 내부의 기초 조직이 갈색으로 변색 된다.
Young feeder roots develop red to black lesions and are eventually killed.
어린 잔뿌리는 검붉은색 병반이 나타나고 마지막에는 죽게 된다.
Spread 전반 :
By infected nursery runners and soil infected with trash material.
런너의 감염과 상토 오염
Favoured conditions 발병 호적 조건 :
Cool, wet conditions and poorly-drained soils.
춥고, 습한 환경과 배수불량 상토
Control 방제 :
Avoid planting in known infected sites. Soil fumigation can provide adequate control.
감염된 모종을 심는 것을 피하고, 토양을 훈증한다.
자료출처 : NSW Agriculture, strawberry disease control guide, Agfact H3.3.1 third edition, Lawrence Ullio, District Horticulturist Elizabeth Macarthur Agricultural Institute Camden May 2004